Tuesday, June 1, 2010

Maskot FIFA World Cup

Assalamualaikum. Haha...rajin btol aku mengupdate blog aku yg bosan ni. Takpe2, sape2 yang rajin blogwalking tu jngn la tak bace lak entri2 aku, kehkeh...Kalo rajin sila la komen ye. Bkn ape, mane la tau komen2 anda boleh memantapkan lagi blog aku ni nnt. Oh ya, sambil2 tu jangan lupe ye klik2 kat nuff tu. Korang klik2 aku punyer, aku klik2 korang punyer, biar same2 dpt untung okay!

Ok. Demam World Cup melanda!! Tinggal 10 hari je lg ketika entri ni ditulis. Semua bintang2 bola sepak dari pelbagai negara akan berantap sesame mereka kat South Afrika nanti. Bersempena dngn demam world cup kali ni, aku nk share ngan korang maskot2 world cup dari tahun 1966 sampai la tahun 2010. Kite tengok mane satu maskot yang paling kiut miut...



 1966: England
World Cup Willie 
Seekor singa yang juga lambang United Kingdom.
Memakai jersi union flag dengan perkataan world cup di tengah2



1970: Mexico
Juanito
Seorang budak yang memakai jersi Mexico

1974: West Germany
Tip n Tap
Dulu Jerman ade 2, West ngan East. skang ade satu je.
2 orang budak yang memakai jersi Jerman.


1978: Argentina
Gauchito.
Seorang budak yang memakai jersi Argentina dngn neckerchief.


1982: Spain
Naranjito
Buah oren yg memakai jersi Sepanyol.
Namenye berasal dari perkataan naranja yg bermaksud buah oren dalam bahasa Sepanyol.


1986: Mexico
Pique


1990: Italy
Ciao
Arca yang berbentuk pemain bola sepak yang berkepalakan bola.
Warnanya melambangkan warna Itali.


1992: USA
Striker, the World Cup pup.
Seekor anjing yang memakai jersi US.
Anjing dipilih kerana anjing merupakan binatang peliharaan utama penduduk US.


1998: France
Footix
Seeko ayam jantan yang juga simbol nasional Perancis.


2002: Korea/Japan
Ato, Kaz and Nik (The Spheriks)
Makhluk futuristik yang dijana oleh komputer.


2006: Germany
Goleo VI with sidekick, Pille
Seekor singa yang memakai jersi Jerman bersama bola yg boleh bercakap.


2010: South Africa
Zakumi
Seekor harimau bintang.
Berwarna hijau dan kuning,yang merupakan lambang Afrika Selatan.

Macam jenis ye maskot2 piala dunia yang pernah wujud sebelum ni. Kebanyakan maskot yang ade mesti melambangkan negara tuan rumah, yang menganjurkan piala dunia kat tempat diorang. Jadi, yang mane satu yang paling kiut miut pada pandangan korang? 




p/s: bile la ek Malaysia nak anjur World Cup? 1000 tahun lg kot, hehe...




Salam...







6 comments:

Bert said...

cool..yg italy1990 paling huduh..haha

Aliff Nasir said...

btol2...yg south africa nyer smart...

Chaoi said...

kalo malaysia yang jadi tuan umah world cup agak2 benda ape yang akan jadi maskot nye?

Aliff Nasir said...

harimau kot...huhu...

hans said...

comel2 jer maskot

Aliff Nasir said...

maskot spain 1982 paling comel...