Saturday, July 24, 2010

Jom Uji IQ Anda

Assalamualaikum! Perghhh... berhabuk gile blog buruk aku ni. Da lame gile da x update. Lbey kurang seminggu aku x update blog ni. Aku sbnrnye bkn sengaje xnk update. Biasela skang ni ngah sibuk, bnyk assignment nk kne wat (ceh!alasan yg same...). Tambahan pula aku da xde idea nk update blog ni (ckp jela ko malas sebenrnye kn alip...hahaha). Disebabkan kemalasan aku ni gak la traffik utk blog ni jatuh menjunam 250 km/j.

Ok, stop membebel Alip! Back to the business! Entri aku kali ni nk uji tahap kecerdasan IQ korang. Sejauh manakah tahap IQ korang tu? Cube korang jawab soalan ni. Soalan ni aku cari kat google. Sila read more utk mengetahui jawapannye...


  1.  sesetengah bulan ade 30 dan 31 hari, berapakah bulan yg ade 28 hari?
  2. jika doktor memberikan anda 3 biji pil dan memberitahu anda utk makan sebiji pil setiap setengah jam, berapa lamakah masa yg diambil utk menghabiskan kesemua pil?
  3. anda tidur pada pukul 8 malam dan setkan jam penggera analog pada pukul sembilan pagi, berapa lamakah anda tidur sebelum dikejutka oleh jam penggera?
  4. bahagikan 30 dengan separuh dan tambah 10. jawapannye?
  5. anda berada dalam bilik yg gelap dan sejuk. anda mempunyai sebatang mancis. anda juga membawa bersama pelita dan juga lilin.  manakah yg anda akan nyalakan dulu?
  6. take 2 apples from 3 apples. what do you have?
  7. if u drove a bus with 43 people on board from kuantan and stop at jengka to take 7 and drop 5 passengers and at temerloh to take 8 people and drop off 5 people and eventually arrive at kuala lumpur 3 hours later, what is the name of the driver.
The answers!
  1. semua bulan ade 28 hari
  2. 1 jam
  3. 1 jam kerana jam analog x bley bezakan am dan pm
  4. 70=(30/0.5)+10
  5. mancis
  6. 2 apple
  7. you are the driver!
Aku rase soalan tu xdela susah sngt pown, korang semua kn bijak2. Sape dpt semua btol aku belanja nasi goreng cendawan satu!

Salam...

10 comments:

nas said...

ade jawapan yg lgik..ade gak jawapan yg merapu..mcm no 1 n 7tue..amat xlogik...huhuhu...:)


jom bace entri terbaru nas klik:

tips-jagalah gigi kita

senandung semalam said...

aku xpaham yg ni 4..
huhuuu
xplain plis..

amira said...

hoho.. ader kajian kata.. lagi tinggi IQ seseorang tu lagi banyak mimipinya..

Hanya perlu double click saja!!

Aliff Nasir said...

sye mmg bnyk bermimpi...
wahaha...

Anonymous said...

knp yg numb 2 tu 1 jam ye? spe2 nak explain? haha. nice lol bnda nehh ;)

Aliff Nasir said...

yg no 2 tu...
let say doktor suruh start mkn sebiji kul 3 ptg,tinggal lg 2 biji,anda tnggu setengah jam...kul 3.30 anda mkn lg sebijik...anda tnggu lg setengah jam...anda habiskan pil terakhir kul 4...
sejam je kn..haha...

BuNnY pUrPlE said...

hmmm u mmg minat math kan..mesti terer nie...huhuhu

ejum said...

yeah..aku dapat jawab smua dgn betul :)

MASA said...

kenapa semua bulan ada 28 hari? bulan ada hari ke? hehe..
siapa nama pemandu bas tu? kena tengok kad pengenalan dialah..haha.
terasa ceria lak pas baca post entri ni

Anonymous said...

ha, I am going to test my thought, your post bring me some good ideas, it's really awesome, thanks.

- Norman